Syksystä kevääseen havainnot

Syksyllä, talvella ja keväällä tehtyjen havaintojen perusteella olemme päivittäneet kotisivujen RIISTA-välilehden riistanhoitosuunnitelman pääkohdat. Tässä artikkelissa on myös joitain huomioita mitä syksystä kevättä kohden havainnoimme jahtien ja metsässä muutoin vietettyinä aikoina. 

Hirvi

Hirven jahtikauden aikana hirvikanta oli vuoden vaihteeseen asti alhainen, mutta hirviä ilmaantui jahdin kuluessa alueelle enimmäkseen Vesivehmaan suunnalta. Kantaa saatiin verotettua lähes suunnitelmien mukaan. Vasakanta oli alhainen. Ensikertaa lupakausi jatkui joulukuun lopun sijasta 15. tammikuulle. Tammikuun puolella koirien käyttö ei ole sallittua eikä se korkean lumen takia ole koirien kannalta suotavaakaan. Tammikuussa tuli tokka Kausaasta Vahteriston ja Vierumäen rajan alueelle. Muutaman kerran miesjäljityksellä niitä häädettiin takaisin. Vähäisiä hirvituhoja havaittiin talvella, mutta ei mitään merkittävän laajaa ilmaantunut meidän tietoon.

Valkohäntäpeura

Valkohäntäpeura oli talven 2017-2018 lähes kokonaan poissa alueelta vaikka ruokintaa oli niille tarjolla. Panostimme syksyllä 2018 ruokinnan laatuun, jonka seurauksena valkohäntäpeurakanta palasikin entistä vahvemmalla kannalla alueelle. Kanta ei ole kuitenkaan tasaisesti jakautunut Pyhäntaan alueelle. Pääosa kannasta on Asikkalan rajan tuntumassa sekä syksyn ja alkutalven ajan Vahteriston alueella. Lupamäärään on haettu ensikaudeksi kaksinkertaista määrää. Seuraamme kannan kehitystä erittäin tarkkaan, ettei se pääse ylisuureksi kuten se monin paikoin Varsinais-Suomessa mielestäni on.

Metsäkauris

Metsäkauriskanta ei ole ollut kovin merkittävä, mutta on kasvussa. Metsäkauriin metsästysaikoina sitä metsästetään. Metsäkauriita on havaittu joka puolella aluetta ja niitä käy säännöllisesti joillakin ruokintapaikoillamme.

Pienpedot

Supikoira, kettu ja mäyräkanta on alueella vahva. Erityisesti supikoiraa on havaittu todella paljon. Supikoirakantaa verotetaan niin paljon kuin mahdollista, mutta se vain tuntuu joka vuosi lisääntyvän entisestään. Supikoirat ovat myös entistä röyheämpiä. Pienpedot tekee metsäkanalinnuille, sorsille ja myös metsäkauriin vasoille kannan alenemista. Evatun ja Kivijärven sorsakanta onkin todella alhainen ja jos järvillä on sorsia kesällä, niin harva niistä on syksyn muuttoon selvinnyt pienpedoilta. 

Metsäkanalinnut

Hirvijahdin aikaan ja ennen sitäkin useasti tuli nuoria poikametsoja ja myös vanhoja ukkometsoja metsäteillä vastaan. Metsässä liikkuessa useasti myös naaraat, koppelot, lähtivät jaloista lentoon. Metson kanta on siis hyvä. Teeriä on enemmän havaittu kuin edellisvuonna, mutta kanta voisi olla myös korkeampikin. Pyyllä oli poikasia joissakin tutuissa paikoissa, mutta kanta voisi olla korkeampikin. Metsästystä toteutettiin maltillisesti.

Jäniskset

Rusakko alkaa olemaan selkeästi hallitsevin jänislaji metsäjänikseen verrattuna. Jäniksiä on melko reilusti ja niitä pyrittiin myös metsästämään talven aikana.

Ilves

Hirvijahdin aikana tuli vastaan valkohäntäpeuran vasan ja metsäkauriin raatoja, jotka ilves oli kaatanut. Ilveksiä osui myös useasti riistakameroihin. Ilvesjahtia totutettiin naapuriseurojen kanssa yhteistyössä. Lupamäärä oli vaan pieni, niinkin suurella alueelle, että kantaa ei saatu tällä ilvesreviirillä pienennettyä.

Keväästä kesään

Riistapeltojen valmistulet aloitetaan ja pyritään tekemään niiistä ne peltokasvien pääruokintalähteet riistalle, jotta ne jättäväisivät varsinaiset maa- ja metsätalouden viljelyt rauhaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X
X