Liikenne ja metsästys

Hirvi ja valkohäntäpeura kolarit ovat pysyneet alueella maltillisina, mutta varovaisuutta tarvitaan jatkossakin liikenteessä.

Hirvenmetsästys alkaa lauantaina 12.10.2019 ja kestää siihen asti kunnes Riistakeskuksen myöntämät saalisluvat on käytetty, mutta viimeistään 15.1.2020. Valkohäntäpeuran metsästys on ollut käynnissä 1.9.2019 lähtien ja päättyy kun Riistakeskuksen myöntämät saalisluvat on käytetty, mutta viimeistään 15.2.2020.

Viimesyksyyn verrattuna alueella on merkittävästi enemmän hirvihavaintoja. Jostain syystä Pyhäntaantien 140, Lahti-Heinola, läheisyydessä on viihtynyt useita hirviä kesästä syksyyn. Tämä on erityisen riskialtis tie hirvieläinkolareille. Urajärventien 313 pohjoispuolella on kulkenut jo jonkin aikaa vähintään yksi karhu ja tämä on todennäköisesti työntänyt enemmän hirviä Pyhäntaan alueelle. Kun karhut menevät talviunille, niin lähtee hirvet taas liikkeelle. Normaali kiima-aika myös liikuttaa hirviä syksyllä enemmän muihin vuodenaikoihin verrattuna.

Toki hirvijahdin aikana hirvet liikkuu myös metsästyspaineen mukaan. Metsästyksestä varotamme liikennemerkillä, jolloin tarkkaavaisuutta toivotaan entistä enemmän niin hirvien nopeisiin liikkeisiin varautuen kuin metsästyksessä käytettävien koirien turvaamiseksi, jotka liikkuvat hirvien tai niiden hajujen mukaan saalistusviestissään autoista välittämättä.

Saalislupia hirvelle on sama määrä kuin viime vuonna. Kuulumme EH3, Etelä-Häme 3, alueeseen, johon metsästyksen jälkeen jääväksi kannaksi Riistakeskus edellyttää 2,5…3,0 hirveä 1000 ha kohden. Pyhäntaan Erämiesten alueen koko on 3000 ha. Tällä välillä hirvikanta on ollut viime vuosina metsästyksen jälkeen.

Yksi valkohäntäpeurakolari oli viime vuonna 2018 ainoa Pyhäntaan Erämiesten alueella tapahtunut viranomaisille ilmoitettu hirvieläinkolari. Lähialueilla oli niin hirvikolari kuin valkohäntapeura kolareita. Valkohäntäpeurakanta on havaintojen perusteella saman kaltainen kuin viime vuonnakin, mutta Riistakeskus myönsi alueelle kaksinkertaisen saalislupamäärän niille tälle metsästyskaudelle. Riistakeskuksen tavoite on pitää kanta elinvoimaisena, mutta selkeästi Varsinais-Suomea alhaisemmalla tasolla.

Viranomaisille ilmoitetuista hirvieläinkolareista pidetään karttapalvelun avulla tilastoa, josta edellä oli kaksi kuvakaappausta (linkki vanhentunut).

Toivotamme kaikille autoilijoille turvallista syksyä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X
X