Kiitos 60-vuotisen Pyhäntaan Erämiesten muistamisesta!

Pyhäntaan Erämiesten 60-vuotis juhlaa vietettiin Pyhäntaan kesämajalla lauantaina 25.5.2019. Tupa oli niin sanotusti täynnä ja tunnelma korkealla illan viileästä säästä huolimatta. Illan osallistujamäärä kasvoi n. 120 henkilöön.

Vastaanotto alkoi klo 18 ja samaan aikaan oli menossa jääkiekon MM-semifinaali Suomi-Venäjä viimeinen erä. Saapuvaa juhlaväkeä varten oli juhlapaikalla mahdollisuus seurata ottelun loppuun asti. Suomi voitti 1-0 Venäjän ja lopulta loppuottelussa sunnuntaina Suomi voitti Kanadan ja tuli 3. kerran maailmanmestariksi.  

Tarjolla oli hirvisoppaa ennen puhetta ja huomion osoituksia. Hirvenlihat oli viimesyksynä seuran toimesta kaadetuista hirvistä ja keittäjinä seuran kokeneimmat hirvisopan keittäjät soppatykki apunaan. Ruokajuomina oli myös sahtia.

 

Puheenjohtajan puheessa totesin riistan voivan hyvin lisätyn riistanhoidon toimenpiteiden johdosta. Riistakannan kasvu on suuntautunut valkohäntapeuran kannan kasvuun viimevuosina lisätyn riistaruokinnan seurauksena.

Pyhäntaan Erämiehet kunnioittivat juhlassa perustajäseniä, jotka ovat, Gunnar Saarela, Eilo Pykälä, Ahti Huovila, Matti Tuomaala, Tapio Akkala ja Väinö Sivén. Ahti oli päässyt paikalle ja hänelle luovutettiin perustajajäsen-patsas. Matille ja Eilolle jaettiin patsaat kotia. Edesmenneiden perustajien muistoa kunnioitettiin. Ahti kertoi patsasta luovutettaessa muistoja alkuaikojen hirven metsästyksestä, kuten autoja ei käytetty silloin ja kun hirvi kaatui ei sitä pelkästään koko kylä tiennyt vaan kaadosta kirjoitettiin ampujan nimen kanssa lehteen. 

Todella moni maanomistaja oli saapunut juhlatilaisuuteen. Arvostamme korkealle maanomistajien halukkuutta vuokrata metsästysoikeus seurallemme. Ilman maanomistajien yhteistyötä ei seuratoiminta olisi mahdollista. Pyhäntaan Erämiehillä on n. 3 000 ha vuokrattua metsästysaluetta. Vuokranantajia on lähes 100. Alue sopii hyvin suurristan metsästykseen ja tätä kautta erityisesti hirvituhojen ja liikennekolareiden ehkäisyyn. Nostimme maljan maanomistajille. 

Jäseniä Pyhäntaan Erämiehissä on tällä hetkellä 56, joista 18 oli viime syksynä  hirvijahdissa. Hirven metsästyksenjohtajana on toimii Hannu Lindroos, hän on myös koiramies Jouni Kumpulaisen kanssa. Koiramiesten tarinoita hirvijahdin edetessä onkin Pyhäntaalla erityisen mieluisaa kuunnella passitornissa VHF-radion välityksellä. Hannun ja Jounin selostama jahdin tilannekuva on vähän kuin kahden Arto Mertarannan jääkiekkoselostus.

Pyhäntaan Erämiehet nimesi Risto Kangassalon kunniapuheenjohtajaksi ja hänelle luovutettiin myös patsas juhlatilaisuudessa. Risto on tehnyt pitkään seurassa hallitustyöskentelyä. Hän on edustanut omalla rauhallisuudellaan ja maa- ja metsätalousnäkemyksellään seuraa, niin että seuratoiminta on tänäpäivänä hyvässä kunnossa huomioiden maanomistajien yleisen näkemyksen riistataloudesta.

Juhlaan oli kutsuttuina saapuneet naapuriseuroista Heinlammin Riista, Itä-Asikkalan metsästysseura, Vesikansan metsästysseura, Urajärven metsästysseura / Helmisen hirviseurue ja Vierumäen metsästysseura. Seurat toivottivat saapuessaan tervehdyksensä Pyhäntaan Erämieheille. Aktiivinen ja hyvä naapuriseuratoiminta mahdollistaa metsästyksen kannanmitoituksen ja riistanhoidon riistan elinalueiden ulottuen lähes poikkeuksetta myös naapureiden alueille. Myös yhteismetsästystä on tarkoitus jatkaa.

Puheessani myös metsästyskoirat saivat huomion. Hirvikoirat Hopi, Jose ja uusimpana tulokkaana Ritu mainittiin myös nimeltä. Koirien työskentelyä hirvijahdissa on hieno seurata nykyaikaisten GPS-pantojen välityksellä.

Nostimme myös Pekka Jokiselle maljan. Pyhäntaan Erämiesten toimesta Pekka johti juhlien järjestelyitä.

Täytekakkukahvit tarjoiltiin puheen jälkeen.

Tanssimusiikista juhlissa vastasi orkesteri Pyhäntaa Boys. Orkesteri oli todella hyvä ja he saivat väkeä tanssilattialle tanssimaan. Käykää tykkäämässä orkesteria heidän Facebook sivulla!

https://www.facebook.com/pyhantaaboys/

Juhlan aikana myös näytettiin valkokankaalle riista-aiheisia kuvia ja videoita. Ne on katsottavissa olla olevista Youtube-videoista.

Kiitos oikein paljon osallistujille, oli mukava saada metsästyksen ympäriltä näin suuri joukko mukaan juhlimaan kanssamme 60-vuotisjuhlia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X
X